Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jídelní lístek

Jídelníček

Alergeny: 

Dne 13. prosince 2014 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Záměrem je dosažení zdraví strávníka a zaručení práva na informace o potravinách a pokrmech, které konzumujeme. Pro dosažení školního stravování-školní jídelny vyplýva povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejich seznam je v Nařízení EU Č.1169/2011 přímo nařízen.Potravinovým alergenem může být jakákoli potravina, v souladu a Nařízením EU č. 1169/2011 bude od 13.12.2014 nutno označovat vybraných 14 alergenů. Bude se jednat pouze o zajištění informovanosti strávníků, nikoli o povinnosti zajistit dietní stravování odpovídající individuálním dietním požadavkům.

 

Značení alergenů v jídelníčku bude od 5.1.2015 pod těmito čísly:

1. Obilniny obsahující lepek - pšenito. žito, oves, ječmen, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2. Korýši a výrobky z nich                                                            

3. Vejce a výrobky z nich                                                         

4. Ryby a výrobky z nich

5. Podzemnice olejná ( ARAŠIDY) a výrobky z nich

6. Sójové boby (SÓJA) a výrobky z nich

7. Mléko a výrobky z něj

8. Skořápkové plody ( ořechy- vlašské, lískové, kešu, para a pekanové ořechy, mandle, pistície a výrobky z nich )

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena

12. Oxid siřičitý a siřičitany ( v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob ( lupina ) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich